az alkalmazkodás típusai

Az ember alkalmazkodása a legfontosabb koncepcióa legkülönbözőbb tudományokban, mert az élet minden területén szükséges a környezeti feltételekhez való alkalmazkodás. A személy bármilyen környezetben történő adaptálása összetett folyamat, amely gyakran különböző változásokat tesz lehetővé az emberi test különböző rendszereire. Tekintsünk többféle adaptációra.

Az alkalmazkodás mechanizmusa

Az alkalmazkodási folyamatok megkülönböztetésének kényelme érdekében három típus különböztethető meg: biológiai, társadalmi és etnikai alkalmazkodás.

  1. Az ember biológiai adaptációja. Ez az emberi alkalmazkodás a környezet állapotáhozKörnyezetét, amely evolúciós módon született. Az ilyen jellegű adaptáció sajátosságai a belső szervek vagy a szervezet egészének módosítása a környezet környezetében, amelyben megjelent. Ez a koncepció képezte az alapot az egészség és a betegség kritériumainak kidolgozásához - e tekintetben az egészség olyan állapot, amelyben a szervezet maximálisan alkalmazkodik a környezethez. Ha csökken az alkalmazkodási képesség, és az adaptációs időszak késik, akkor betegség. Ha a szervezet képtelen alkalmazkodni, az a disszidációról szól.
  2. Szociális adaptáció. A szociálpszichológiai alkalmazkodás magában foglaljaegy vagy több embernek egy olyan társadalmi környezetbe való adaptálása, amely bizonyos feltételeket képvisel, amelyek hozzájárulnak az életcélok megvalósításához. Ez magában foglalja a tanulmányok és a munkákhoz való alkalmazkodást, a különböző emberekkel való kapcsolatokat, a kulturális környezetet, a szórakozás és a kikapcsolódás feltételeit. Az ember passzív módon alkalmazkodhat, anélkül, hogy megváltoztatná az életében, vagy aktívan megváltoztatná az életkörülményeket (bizonyított, hogy ez sikeresebb út). Ebben a tekintetben sokféle adaptációs probléma lehet: a csapattól megfeszülő kapcsolatoktól a tanulási hajlandóságig vagy egy adott környezetben való munkavégzéstől.
  3. Etnikai alkalmazkodás. Ez a társadalmi alkalmazkodás részhalmaza, amely magában foglaljaaz egyes etnikai csoportok alkalmazkodását a letelepítési helyiségek környezetébe, és mind a szociális, mind az időjárási viszonyokkal foglalkozik. Ez talán a legkülönösebb fajta alkalmazkodás, amely a nyelvi-kulturális, politikai, gazdasági és egyéb területeken eltéréseket eredményez. Állítson fel alkalmazkodással kapcsolatos alkalmazkodást, amikor például Kazahsztánból érkezik hozzánk Oroszországba, és nyelvi és kulturális alkalmazkodásra, akkulturációra. Az alkalmazkodás normális irányát gyakran akadályozzák az őslakosok rasszista vagy náci nézetei és a társadalmi megkülönböztetés.
  4. Pszichológiai alkalmazkodás. Különösen meg kell jegyezni a pszichológiaiadaptáció, amely ma a legfontosabb társadalmi kritérium, amely lehetővé teszi az egyén értékelését mind a kapcsolatok, mind a szakmai fizetőképesség területén.

    pszichológiai alkalmazkodás

    A készlet pszichológiai adaptációjától függVáltozó tényezők, amelyek magukban foglalják mind a karakter jellemzőit, mind a társadalmi környezetet. A pszichológiai alkalmazkodás olyan fontos szempontot is magában foglal, mint az egyik társadalmi szerepből a másikra való áttérés képessége, megfelelően és indokoltan. Ellenkező esetben beszélnünk kell a rossz illeszkedésről, sőt a mentális egészségről is.

Készen áll a környezeti változásra és megfelelőpszichológiai értékelés jelzik a magas alkalmazkodás jellemzi az emberi lény, mint egy kész nehézségek és képesek legyőzni őket. Ugyanakkor az alkalmazkodás alapja éppen az alázatosság, a helyzet elfogadása és a következtetések levonásának képessége, valamint az a képesség, hogy megváltoztassuk a hozzáállást egy olyan helyzetre, amelyet nem lehet megváltoztatni.