mi a szexizmus

A modern világban az élet ritmusával és nyugtalanságávalgazdasági helyzetben egyre több nő törekszik a férfiakkal való egyenlőségre mindenképpen. Ebben a tekintetben a családi értékek néha a háttérbe kerülnek. Ez a tendencia lehet az egyik fő oka az egyenlőség ideológiájának megnyilvánulásának. Akkor felmerül a kérdés - mi a szexizmus.

Mit jelent a szexizmus?

A szexizmus egy olyan fogalom, amely kifejezetten kifejezettnemi megkülönböztetés. Sokan kérdezik maguktól, mi a szexista. Ez az a személy, aki támogatja a szexizmus eszméit. Ezek a kifejezések bármilyen nemre vonatkozhatnak, de gyakrabban kifejezik a nők elleni diszkriminációt. Annak ellenére, hogy a hangsúlyos demokrácia, ez az ideológia elterjedt a gazdaság és a politika, az oktatás, az orvostudomány, és foglalkozik a vallási kérdések társadalmi egység, a család.

A szexizmus jelei

Ez a fogalom olyan szorosan kapcsolódik az életheztársadalom, amelyet sok tevékenységi területen használnak. Általános szabályként a férfi nemének nagy anyagi vagyona, politikai hatalma és társadalmi státusza van. Egy férfi a család vezetője, míg egy nő háziasszony és egy gyermek gondozó szerepét kapja. Történelmileg ez megtörtént, talán itt van logika, de vannak olyan példák, ahol a tisztességesebb szex erõs, üzleti tevékenységet folytathat az ûrben, és büszke lehet a sportteljesítményre.

A szexizmus megnyilvánulásának bizonyos jelei néha észrevétlenek lehetnek például:

 • Olyan témákról, mint a házasság, a család, a személyes élet;
 • alkalmatlan, néha még túlságosan őszinte viccek;
 • az ügyvezetésbe való felvétel, valamint a politikai és gazdasági kérdések megoldása;
 • szigorú ruha kód;
 • a jogok megsértése a munkahelyen;
 • akadályozza a karrier-növekedést;
 • bérezési korlátozás.

női szexizmus

A szexizmus okai

A szexizmus forrása általában a társadalomban, a szabályokban és a hagyományokban helyezkedik el. A közönség arra használatos, hogy a nők:

 • alárendelt álláshelyeket foglalnak el egy kis fizetéssel;
 • több időt fordítanak a családra és a gyermekek nevelésére;
 • háztartás vezetése;
 • kevesebb időt fordítanak a politikai problémákra;
 • pszichológiailag kevésbé stabilak.

A figyelembe vett sztereotípiák lehetnekbár sok példa van arra, hogy a nők sok tekintetben megkerülik a férfiakat az élet különböző területein, vagy az erősebb neműek képviselőivel folytatják egymást, és nem bocsátanak számukra a hazai, munkaügyi, politikai, jogi és gazdasági kérdésekben.

A szexizmus típusai

Gyakran a pszichológusok megkülönböztetik az ilyen ideológia két formáját:

 1. Nyílt és ellenséges, amikor a férfi képviselői minden esetben megpróbálják megalázni egy nőt nyilvánosan.
 2. A jóindulatú férfiak pozitívan kezelik a lányokat, de párhuzamosan tehetetlenek és védtelenek.

A férfi szexizmust az ellentétes nemhez képest másféle módon lehet megnyilvánulni, például:

 1. Ellenséges.
 2. Megalázó vagy sértő.
 3. Csökkenő méltóság és fejlesztési lehetőségek.
 4. Leereszkedő.

Ennek a taktikának a megválasztása alapvetően attól függa partnerek egymáshoz való viszonyáról, a további tervekről, a társadalom nézeteiről, a társadalmi szabályokról vagy a vallási és családi hagyományokról. A szexizmus közös típusai között néha különböznek a következők:

 • a munkahelyen;
 • a családban;
 • a tanulási folyamatban;
 • baráti társaságban.

mit jelent a szexizmus?

Szexizmus és feminizmus

A feminizmus az egyenlőség eszméjea nők és a férfiak jogait az élet különböző területein. A legtöbb esetben ez a politika, a közgazdaságtan, az oktatás és az egészség. Gyakran ezt a kifejezést hasonlítjuk össze a női szexizmus koncepciójával, ami nem teljesen igaz. A feminizmus a nemek közötti egyenlőség eszméje, és a nőkben a szexizmus a férfi szexuális diszkrimináció megnyilvánulása.

Az életkor és a szexizmus

Általánosságban a szexizmus közös fogalom,alkalmazható a társadalom különböző területein. Gyakran néhány megnyilvánulása képest ageism - megsértették a jogait az idősek, de ha az első koncepció kiterjedtebb utal, hogy a képviselők minden korosztály, az utóbbi esetben arra utal, hogy a koruknál. A második kifejezés azt jelenti, nem csak emberek diszkriminációja ellen tisztes kor, hanem tiszteletlenség őket. Ezért azt mondhatjuk, hogy ageism egyik megnyilvánulása szexizmus.

Hogyan kezeljük a szexizmust?

A nyilvánosság számos tagjaa szexizmus ellen. Ez azért lehetséges, mert az emberek egy demokratikus társadalomban élnek, joguk van a beszédre és a szavazásra, és a nemnek nem lehet elsőbbség a kérdések megoldásában. Egy tipikus szexista meg fogja védeni nézőpontját - az ősidőkből származó ember kereső volt, erősebb és kevésbé érzelmes. Külön helyet foglalnak el a vallási és kulturális hagyományok, amelyek tiszteletben tartása ellentétes lehet néhány világi normával. A szexizmus elleni küzdelemben a következő módszereket alkalmazzák:

 • megfigyelések;
 • beszélgetés;
 • a munkakörnyezetre néha összehívják a találkozót;
 • Segítséget kér az ilyen ügyekkel foglalkozó társadalmi szervezetektől;
 • pszichológus segítség;
 • a média és a bíróságok vonzereje.

Ha bármilyen szexizmus jelét mutatjanéha elég megjegyzések vannak, és néhány esetben tárgyalásra van szükség. A nemen alapuló megkülönböztetés ideológiája jelenleg nem hír. Mi a szexizmus, amelyet a 20. század közepétől ismertek, de még mindig nincs egyértelmű álláspont. Mindenki megvédi álláspontját. Talán középen kell találnod, mert vannak olyan területek, ahol egy férfi és egy nő ugyanazt a sikert érheti el, de vannak olyan dolgok, amelyek a nemek egyike jobban járnak.